De geschiedenis van TTC And Leie Lauwe

Een halve eeuw geleden namen Joseph Haesebroek, André Buyck, André Vandamme en Georges Vlaminck het initiatief om binnen de schoot van het Sociaal Oord van de firma Dewitte Lietaer in Lauwe een tafeltennisclub op te richten. De tafeltennisclub AND LEIE is heel erg nauw verbonden met het Sociaal Oord van de firma De Witte Lietaer. In 1941 bouwde de firma dit huis voor haar werknemers. Over de middag konden ze daar dan eten en na de werkuren konden ze er voor ontspanning terecht. Al vrij snel ontstonden er een aantal clubs en verenigingen waaronder deze tafeltennisclub. De naam AND LEIE verwijst trouwens naar de Leie die vlakbij het sociaal oord vloeit.

Tot de club in 1954 bij de Belgische federatie aansloot, speelden de leden vooral tegen elkaar. Het was toen ook ietwat moeilijker om op verplaatsing te gaan spelen. Nu neem je de auto en ben je in een paar uurtjes aan de andere kant van België. In de jaren vijftig was dit niet zo evident. Trouwens toen gingen ze met een klein VW-busje naar de wedstrijden, terwijl ze voor de tornooien samen met Sobeka Zwevegem een bus huurden. Met de populariteit van de sport groeide ook het aantal clubs in de regio en dus besloot AND LEIE om de competitie in te gaan. Maar men bleef niet in het sociaal oord. Het bedrijf De Witte Lietaer wou de grote zaal tot een eetzaal ombouwen en dus viel AND LEIE in 1984 zonder lokaal. In de Vrije Basisschool in de Dronkaertstraat in Lauwe vond men vrij snel een nieuw onderkomen. Het nieuw adres had ook een groei van het aantal leden als gevolg.

En T.T.C. Andleie was echt wel een te duchten tegenstander, want het feit dat de clubleden al jaren tegen mekaar speelden maakte de club tot een van de betere van West-Vlaanderen. T.T.C. Andleie, die van de nationale federatie het nummer 34 opgespeld kreeg is trouwens ook de oudste club van West-Vlaanderen. Wat ook moet vermeld worden is dat in de jaren ‘60 er een speler van AND LEIE LAUWE erin geslaagd is om Belgisch kampioen te geraken in de serie A, namelijk Frans Bekaert.

TTC And Leie Lauwe op de kaart